Unik dragt viser unge, hvor farlig en cocktail bilkørsel og stoffer er

01-08-2016
Fords engagement i kampen mod usikker og uforsvarlig kørsel er i konstant udvikling, og kørekurset ”Driving Skills for Life” for unge mellem 18-24 år er tilbage i Danmark i 2016. I den anledning er Ford klar med en særlig dragt, der lader unge mærke på egen krop, hvordan det føles at være påvirket af euforiserende stoffer.

Kombinationen alkohol og bilkørsel koster hvert år alt for mange menneskeliv, og det er især når unge mennesker mellem 18-24 år sætter sig bag rattet i beruset tilstand. Alkohol er imidlertid ikke det eneste problem, der bør være fokus på, og derfor har Ford lanceret det prisbelønnede ”Driving Skills for Life”-kørekursus for unge, som med stor succes blev afholdt i starten af september i København sidste år. De 18-24 årige lærte, hvordan man på bedst mulig vis håndterer en bil både når det går godt, og når det er ved at gå galt. Og hvis man kører bil og samtidig f.eks. prøver at tage en selfie med sin smartphone kan det gå meget galt.

”Ford Driving Skills for Life” gav også de unge muligheden for at prøve Fords helt unikke dragt, Drunk Driving Suit, som uden brug af en dråbe alkohol forringer evnen til at køre bil ved at sløre synet, hæmme koordineringsevnerne og ødelægge balancen.

I anerkendelse af, at unges brug af euforiserende stoffer i høj grad påvirker ulykkesstatistikkerne alle steder i verden*, går Ford nu et skridt videre med en ny dragt, Drug Driving Suit, der på samme måde som Drunk Driving Suit skal bruges i undervisningen på ”Driving Skills for Life”-kørekurserne. En europæisk undersøgelse viser, at sætter man sig bag rattet efter at have taget stoffer, er risikoen for at være involveret i et alvorligt uheld hele 30 gange større, end hvis man lader de ulovlige stoffer ligge.

”Hvis man kører bil med ulovlige stoffer i blodet, kan det have dødelige konsekvenser for føreren, passagerne og alle andre i trafikken. Vi har allerede med egne øjne set, hvordan vores Drunk Driving Suit påvirker dem, som har den på bag rattet, og vi er sikre på, at vores nye Drug Driving Suit vil vise sig at have en effekt, der på samme måde er en øjenåbner,” siger Jim Graham, ansvarlig for Fords ”Driving Skills for Life”.

Som at køre med hash eller kokain i blodet 
Ford har udviklet den nye dragt i samarbejde med forskere fra det tyske institut Meyer-Hentschel, og dragten kan direkte simulere en stor del af den påvirkning, man udsættes for, når man tager stoffer som hash, kokain, heroin og ecstasy.

Som dragten der simulerer alkoholpåvirkning, gør den nye dragt brug af bl.a. ankelvægte, store briller og høretelefoner. Holdet bag dragten har blandt andet tilføjet nye features, som skal simulere den særlige påvirkning, som man udsættes for, når man bruger ulovlige stoffer.


”Vi ved, at nogle stoffer kan forårsage rystende hænder, så vi har indbygget et apparat i dragten, som kan skabe netop den slags rysten i hænderne. Stofmisbrugere ser også nogle gange blinkende lys i udkanten af deres synsfelt, og det kan vores briller efterligne, mens man også påvirkes af lyde i høretelefonerne, der lyder som noget, fantasien har fundet på. En ekstra effekt er brillernes måde at forvrænge synet på – og samtidig at fremkalde farverig og forvirrende visuel påvirkning, noget som man kommer ud for, hvis man bruger LSD,” fortæller Gundolf Meyer-Hentschel, leder af instituttet Meyer-Hentschel.

Ford Driving Skills for Life har eksisteret siden 2004, og siden da har gratis kørekurser haft mere end 500.000 tilmeldte på verdensplan. På hjemmesiden www.drivingskillsforlife.dk kan man læse meget mere formålet med Driving Skills for Life, og her kan man også holde øje med kommende kørekurser eller prøve Online Akademiet, der med 11 videoer er en brugbar guide til mere sikker kørsel. I år bliver Driving Skills for Life afholdt på Sjællandsringen d. 3. & 4. september. Du kan læse mere og melde dig eller dit barn til kurset her.


På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan man bl.a. læse om stoffers påvirkning når man kører bil, regler for at føre bil når man er påvirket af stoffer og om politiets metoder for at teste bilister for stoffer.

*I England arresteres i gennemsnit 400 mennesker om måneden for at have kørt bil og være påvirket af ulovlige stoffer, og stoffer er en faktor i op til 200 dødsulykker om året (iam.com). Ifølge den Franske Delegation for Trafiksikkerhed var stoffer en faktor i 23 procent af trafikulykker med dødelig udgang i Frankrig i 2014, og antallet af bilister som testede positiv i test af stoffer steg med 44 procent (Bilan sécurité routière 2014).

Nyheder og events

Aktuelle kampagner

Se tilbud fra GR Biler Skive A/S

Nyheder og events

Se nyheder fra GR Biler Skive A/S